Sara Valfridsson
Yoga World

Therese Åkesson är inte bara yogi, hon är artist också. I juni släpper hon sin nya platta Bomullsrevolution som Therese själv beskriver så här:

“Den här skivan handlar om en revolution – i mjukhetens tecken. Det är ett projekt mellan en drömmande låtskrivare och en innerlig producent med sinne för detaljer. Och när jag lyssnar på låtarna nu, den musik vi skapat… För mig står Bomullsrevolution för självförverkligande, förändring och kärlek. Det är så här jag känner mig levande.”

Men kopplingen till yoga då? Jo, förutom att Therese själv är yogalärare så rullar hon ut mattan på en gotländsk brygga i videon till låten “Men han ler”.

Det här gjorde mig nyfiken, så jag passade på att ta ett snack med henne om yoga, kreativitet och musik.

Vilken är den vanligaste platsen för din yoga?
– Hemma hos mig får yogamattan gärna ta plats och ligga utrullad påvardagsrumsgolvet nästan jämt. Jag är jäkligt noga med att träna, att ha någon slags rutin. Mår bra av det. Samtidigt måste det ibland få kännas lite enkelt och fritt att bara ta några djupa andetag i fjärilen eller hunden, och inte alltid ha som mål att yoga ett helt 90-minuterspass. Mitt ”yogaaltare” är ett ärvt gammalt fint sminkbord där jag har stereon och ljus. Och så gillar jag att yoga till hög musik. När jag inte rullar ut mattan i en studio förstås…

Vilken roll spelar yogan i ditt skapande? 
– I låtskrivandeprocessen gäller det att skala av. Att hela tiden komma närmare kärnan. Och jag gillar att ha något nytt när jag skapar. Vad gillar jag nu? Hur känns det just nu? Det handlar om att försöka fånga något – förnimmelser, melodier, textrader, ackordslingor och idéer – och sen hålla fast vid det. Och yoga handlar ju om just det. Att älska det som är och samtidigt skala bort allt det som inte längre ska vara. Sen händer det ocksånågot med känslorna när man yogat. Kroppen och sinnet kommer till ro. Det blir stilla inombords, lättare att hitta sin egen röst. Det gäller bara att spela in just då medans idéerna finns och självförtroendet fortfarande är påtopp… Framförallt har yogan fått mig att inse hur enkelt och vackert livet kan vara.

Vad är yogisk musik för dig?
– Åh, jag tycker det är all slags musik som ger ”ett litet lyft” samtidigt som känslan är i det lite sköra, långsamma och lugna.

Själv yogar Therese helst till den här spellistan just nu:

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.