Sara Valfridsson
Yoga World
Ät/DrickYoga World Blog

Vegan, vego, whatever

Jag bodde på en bondgård när jag var liten. Mjölkproduktion. Korna fick kalvar, som fick gå ute och växa upp till ungdjur. Vi åt kött hemma. Sånt där fint, närslaktat kött som folk suktar efter idag och betalar dyra pengar för. Då och då skickades djur till det stora slakteriet. Kobilen kom och hämtade och eftersom de var tryggast med pappa så hjälpte han till att lasta dem. Som bonde hände det att man fick åka på studiebesök. Till exempel till slakteriet. En gång gick studiebesöket dit någon dag efter det att vi hade skickat djur till slakt. När pappa kom in i djurhallarna och “hans” djur fanns kvar där så började de råma och stöka eftersom de kände igen hans röst. Närmare att bli vegetarian än så har min pappa aldrig varit. 

Vi är nästan en vecka in i vår veganutmaning nu. Mycket har varit bra, det känns lättare och naturligare än någonsin att äta vegetariskt, men – det finns saker som just nu i alla fall är svåra att vara utan. Ost. Ägg. Så där har vi tänkt om lite. Köpte en suspekt veganost som fick både mig och Ola att gråta inombords när vi under tystnad åt våra portabelloburgare, och när han la ner besticken och sa “det här är ingen mat man blir glad av” så fick resten av osten åka i soporna.

MEN igen. Det finns väldigt många bra, goda, och om inte veganska alternativ så i alla fall vegetariska. Så istället för att låta de två veckorna som utmaningen var tänkt att hålla på stanna vid ynka två veckor så känner jag att mitt kostmotto framöver redan nu har glidit över till “vegan, vego, whatever”, med innebörden att när det är lätt och gott att äta veganskt så blir det så. Räcker inte veganalternativen till så får mjölkprodukter och ägg också hänga med (vego), och skulle det inte heller kännas rimligt så får fisk, skaldjur, kyckling och kött (i den ordningen, vi kallar det whatever) också haka på när andan faller på. Jag bedömer att jag kommer landa på en till 80 procent vegetarisk kost från och med nu.

Men nu har jag tjatat länge utan att bjuda på något recept, så här kommer

Quorn Bibimpap

4 portioner

1 paket Quorn Filéer (312 g)

1 msk honung

3 msk japansk soya

2-3 vitlöksklyftor

Sesamolja till stekning

Ris:

4 dl sushi- eller jasminris

0,75 dl risvinäger

2 msk socker

Salt

Inlagd morot och gurka på koreanskt vis:

1 gurka

2 morötter, skalade

1,5 tsk salt

2 msk japansk risvinäger

1 msk finhackad röd chili

Tillbehör:

Inlagd morot och gurka på koreanskt vis

Kimchi

Rostade sesamfrön

Groddar

1. Koka riset enligt anvisning. Koka upp socker, risvinäger och vatten. Blanda och smaksätt riset med socker- och vinägerblandningen.

2. Skiva gurkan och morötterna tunt med mandolin och blanchera (koka i cirka 15 sekunder). Häll av vattnet och smaksätt den med risvinäger, socker och finhackad chili.

3. Marinera quornfiléerna i honung, soja och riven vitlök. Grilla eller stek dem ca 4-5 minuter på varje sida.

4. Stek äggen på ena sidan.

5. Servering: Lägg riset i botten av en stor djup skål, fördela filéerna och grönsakerna i små högar på riset och lägg ägget på toppen. Strö över sesamfrön och servera eventuellt med extra chilisås. Ingen vegansk rätt, men väldigt gott.

Om du vill läsa mer om debatten kring huruvida en riktig yogi kan äta kött eller inte, så har Vevve skrivit ett inlägg om det som du hittar här.  

 

 

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.