Sara Valfridsson
Yoga World
YogaYoga World Blog

Vad är yoga?

Det ringde på jobbtelefonen.

– Vet du vad yoga är?

Blev lite paff så jag drog ut på svaret, vilket ledde till att jag snart satt fast i en hätsk debatt om transcendental meditation, kristendom och hemliga mantran. Men det är en annan historia.

Det är inte helt enkelt att definiera yoga. Beroende på vem du frågar kommer du att få olika svar på vad yoga egentligen är. Själv gillar jag att prata om att yoga “redar till dig”, för att ta ett smauländskt uttryck. Redar till fysiskt i bemärkelsen att om du har tränat fel och därför skadat dig så kan du med yogans hjälp balansera upp och stärka kroppen igen. Och redar till psykiskt då det du lär dig och utövar på mattan även kan tas med ut i övriga livet om du har sprungit rakt in i väggen eller fått din tillvaro omskakad.

I boken Yoga & ACT för ett rikt och meningsfullt liv av Josephine Selander är man inne på samma spår när det gäller att förklara vad yoga egentligen är: Det kan röra sig om meditationstekniker, fysiska positioner, andningsövningar, mantrasång, livsstil, etiska förhållningsregler eller filosofi. Det kan också betyda ett liv i askes, på ett kloster eller i det helt vardagliga. Det man skulle kunna säga är att yogan i mångt och mycket handlar om självhjälpstekniker; för att kunna leva ett fullödigt liv med både sig själv och sina medmänniskor.”

Under Yoga Games i Stockholm den 12-14 februari håller Josephine en föreläsning på temat hur man skapar ett rikt och meningsfullt liv med ACT (Acceptance and Commitment Therapy) och yoga, och i skrivande stund finns det ett fåtal platser kvar. Bokar du lördag och söndag får du 300 kronors rabatt på priset om du anger koden YogaWorld – vi ses i vimlet!

Josephine Selander
Josephine Selander är yogalärare och grundare av Nordiska Yogainstitutet. FOTO: Andrej Zabk

Josephine kan du även yoga för på Yogobe, vilket Vevve testat på här.

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.