I november var vi i London, och käkade bland annat lunch på Jamie Olivers mer streetfoodiga restaurang Jamie Oliver’s Diner. Min pasta var väl i ärlighetens namn sådär, men övriga i sällskapet var nöjda och glada. (Fotat har Hanna gjort – missa inte att följa hennes resa till det stora landet i, eeh öster, via länken.)
Jag har alltid gillat Jamie Oliver. Tack vare att han alltid har varit på TV känns det lite som att vi växt upp tillsammans från att vi bara var spolingar som lyssnade på britpop (det var alltid bra musik i Den nakne kocken) till att vi nu är familjefädrar/mödrar (han har trollat fram fyra kids med sin Jools, jag var lite segare i starten där) och en snabb googling avslöjar att vi dessutom är nästan exakt lika gamla.
Jamie själv vill inte kännas vid någon 40-årskris, men senaste kokboken Jamies supermat är både hans personligaste och nyttigaste hittills och innehåller “recept för en piggare och friskare vardag”. Som vanligt har recepten det där lilla extra både smakmässigt och tillagningsmässigt. De är roliga helt enkelt, och grymt granolagrus med massor av nötter, frön, havre & frukt som jag tog mig an som lördagsprojekt är inget undantag. Du behöver:
- 1 kg havregryn
- 250 g osaltade blandade nötter, t ex valnötter, paranötter, hasselnötter, pekannötter, pistachnötter eller cashewnötter
- 100 g blandade frön, t ex chiafrön, vallmofrön, solrosfrön, sesamfrön eller linfrön och pumpakärnor
- 250 g blandad torkad frukt, t ex blåbär, tranbär, sura körsbär, mango, aprikoser, fikon, sultanrussin
- 3 msk kakaopulver av god kvalitet
- 1 msk nymalet kaffe
- 1 stor apelsin
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°. Lägg havregryn, nötter och frön på en stor bakplåt. Blanda och rosta i ugnen i 15 minuter, rör om efter halva tiden. Rör ner torkad frukt, kakao och kaffe i blandningen, riv apelsinskal över och kör allt i omgångar till ett grovt pulver i en matberedare. Häll över i en lufttät burk allteftersom.
Sugen på mer granola? Testa Vevves jordgubbsgranola, som är både raw och glutenfri.