BLOGGMENY
YOGA WORLD
Annons
Tänk

Gott snack?

“70 procent av alla konflikter uppstår på grund av missförstånd.”

Vi var på ett föräldramöte häromkvällen där en psykolog som arbetat med att utbilda rektorer i hela sitt yrkesliv yppade de orden. Och sånt här går jag ju igång på. Jag är i det närmaste besatt av kommunikation – hur det funkar och inte funkar. Ännu mer besatt är jag av beteende. I min värld “är” man nämligen inte si eller så – däremot kan man bete sig på olika sätt, och DET har man ansvar för som jag ser det. Att sätta etiketter på sig själv eller andra tycker jag är tämligen ointressant, det bara försvårar och ställer till det. Inte minst för kommunikationen människor emellan.

Varje dag när man vaknar så har man ett val. Att bete sig snällt mot sig själv och andra, eller att bete sig dumt. Man ÄR inte snäll eller dum, det är bara dumt att branda någon på det sättet. För till slut riskerar personen ifråga att faktiskt bli dum på riktigt och då är det mycket svårt, eller till och med omöjligt, att reda upp situationen och rädda relationen.

Jag har en kompis som jobbar med något som kallas konsekvenspedagogik. Och jag tycker att det är så himla himla bra och viktigt (nu låter jag skitdum och obildad, men när jag blir exalterad har jag svårt att uttrycka mig “perfekt”)! Stora som små måste få chansen att lära sig vad som händer när man agerar på olika sätt, och på så sätt komma på bättre sätt att agera så att man faktiskt får en chans att utvecklas till det bättre. Och här blir ju kommunikation otroligt viktigt. Nu känner jag att jag bara flummar och pekpinnar, så jag avslutar med några konkreta tips:

  • Få saker slår att prata ansikte mot ansikte. Och då helst inte via Skype eller liknande eftersom vi kommunicerar med hela vårt väsen och inte bara ögon och öron.
  • Dagens skriftsamhälle bäddar för missförstånd. Det du skriver i ett sms eller mail kanske tas emot på ett helt annat sätt av den som läser det, och om hen inte återkopplar så missar du chansen att rätta till.
  • Kommunikation går åt båda hållen – att lyssna är lika viktigt som att göra sin röst hörd. Gå in i samtalet med intentionen att ni gillar varandra och ska förstå varandra i frågan.

Och kom ihåg – kommunikation, i bemärkelsen samspel mellan människor, kan vara det finaste och roligaste som finns. Stäng inte dörren till ett gott snack!

Annons

Populärt från Yogaworld.se

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons