Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://yogaworld.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Sara Valfridsson
Yoga World
Nyfiken på

En touch av ayurveda

Igår hade vi fint besök i vår lilla stad, i form av ayurvedagurun Janesh Vaidya och hans föreläsningsturné Energize your life. I skrivande stund har han fem stopp kvar på sin Sverigeresa, så får du chansen att se honom – ta den. Som en bonus kommer Janesh även att komma tillbaka till Sverige i februari då han föreläser på Yoga Games Stockholm. Men vad är det egentligen med Janesh och ayurveda som är så fascinerande? Mannen har ju riktiga fans, som sitter i publiken med leenden från öra till öra och bifaller i princip allt han säger. Trots att det ibland handlar om kontroversiella saker som att “när vi dricker mjölk så stjäl vi kalvarnas mat” och liknande.

Jag kan inte svara för någon annan för mig själv, och för min del stavas intresset fascination. Både för själva fenomenet ayurveda och för Janesh som person. Det är otroligt inspirerande att höra om hur han gjort det till sin mission att lämna sin by i indiska Kerala för att frälsa västvärlden i allmänhet och Sverige i synnerhet. Frälsa i bemärkelsen göra Sverige till världens friskaste och lyckligaste land. Jag tror att både Janesh och många med honom ibland ställer sig frågande till varför vi inte är lyckligare när vi, åtminstone på pappret, har allt. Rent vatten, ren luft, vacker natur. Den här frågan får du svaret på om du piper in på en av Janesh föreläsningar, men nu ska vi hoppa vidare till mitt eget ayurvedaliv.

Första gången jag kom i kontakt med ayurveda var när jag som tonåring beställde ett skumt ansiktsvatten för att få bukt med min problemhy. Om det funkade? Inte särskilt bra och dessutom luktade det illa och lämnade fläckar på kläder och handdukar. Och det är väl lite det här som är problemet med svenskar och ayurveda. Vi tenderar att vilja ha quick fix-lösningar av typen “ta ett piller så blir allt bra” men ju längre en lever desto mer inser en att det sällan är så enkelt. Och för att göra saken ännu värre så har ju ofta de (o)vanor som lett fram till ett visst hälsoproblem cementerats så att det blir ÄNNU svårare att göra något åt saken ju längre tiden går.

Jag är nämligen helt övertygad om att ayurveda fungerar. Trots det är det (för mig) erbarmligt svårt att få till det i vardagen. Jag äter kött. Jag dricker kaffe. Jag dricker alkohol. Jag äter socker. Men kanske kanske kan jag göra lite lite mer för varje dag för att krympa dessa (o)vanor så att en starkare, friskare, gladare, piggare eller vad jag nu vill uppnå, Sara kan se dagens ljus framöver. Men om vi bara börjar med att bena i problematiken så hittade jag den här beskrivningen av pitta på nätet när jag googlade för att få bukt med den skitjobbiga halsbrännan som börjat dyka upp titt som tätt på sistone (nej, jag är inte gravid):

Sådan är pitta: Har mycket energi och är målinriktad, disciplinerad och strukturerad. Pitta-dominerade personer har en stark matsmältning och vill ha mat vid ungefär samma tidpunkt varje dag. Får de inte mat i tid tenderar de att bli irriterade och arga.

Vanliga magproblem: Diarré, halsbränna, magkatarr, magsår, inflammation i tarmsystemet.

Ät det här: Tillagad mild och varm mat, men på sommaren fungerar även kall mat som sallader och skaldjur. Hellre fisk och vitt fågelkött än rött kött. Kryddor som färsk koriander, kardemumma och mejram. Undvik rå lök, råa tomater, för mycket salt, surt och heta kryddor. Var sparsam med kaffe.

Tips:

– Börja morgonen med att dricka lite kokt avsvalnat vatten.

– Ät gärna varm gröt till frukost under vinterhalvåret och yoghurt med frukt och nötter på sommaren.

– Dricker du juice på morgonen – undvik sura juicer och välj hellre sådana som är gjorda på tranbär, svart vinbär eller lingon.

– Undvik småätande och fika under förmiddagen. Behöver du ett mellanmål under eftermiddagen, välj frukt eller nötter.

– Om du dricker kaffe, drick det helst i anslutning till måltiderna.

– Ät varm lagad mat under vintern, under sommaren fungerar kalla sallader bra.

– På kvällen räcker det med en lättare måltid, ät inte alltför sent.

– Drick kokt svalt vatten under dagen.

Okej, då kör vi en reality check: Beskrivningen kan jag stämma under på, vissa av magproblemen absolut och så kommer vi till det där med “ät det här”. Genast blir det tråkigare och jag känner mig busted. Jag ÄLSKAR stark mat och kaffe, och förstår mycket väl att det är en del av problemet. Och så går vi på tipsen: varför ska jag dricka kokt, avsvalnat vatten?! Jag är en RÖD pittaperson, hur ska jag kunna vänta på det liksom?! Och så juicen: jag har (miss)brukat apelsinjuice sedan jag var bebis, och kan fortfarande bli nostalgisk om jag får till exakt rätt smak på juicen i vuxen ålder (“jag minns min barndoms juice”, hur sjukt ålderdomligt låter inte det?!) Jag skäms lite för att säga det här, men min hemmafrukost på vardagarna består av ett glas juice som jag aldrig dricker upp utan som blir stående på köksbänken till allmän irritation och en kopp kaffe med mjölk. Kalvens mat om ni minns.

Tillbaka till tipsen: småätande och fika på förmiddagen har jag inga som helst problem att undvika så check på den punkten. Kaffe kan jag absolut tagga ner på för att slippa halsbrännan och det där med varm och kall mat känns inte heller som ett problem, inte heller den lättare kvällsmåltiden. Så kanske är det inte så klurigt ändå – en sak i taget!

Annons
Annons
Tags : ayurveda

Populärt från Yogaworld.se

Lämna en kommentar