Jag avfärdade länge grönkål som en hipstergrönsak, men den här salladen är faktiskt inte alls dum. Inspirationen till receptet kommer från Sofi Fahrmans resekokbok Ready for takeoff – 50 ställen och recept du inte får missa, och hon har i sin tur ätit salladen på New York-restaurangen The Butcher’s Daughter. Namnet till trots är det en 100 procent vegetarisk och ekologisk restaurang, där råvarorna behandlas som om de vore exklusiva kobebiffar. Här kommer min version, som i mitt tycke räcker till två portioner:
Ingredienser:
- 1 påse grönkål- och svartkålsmix
- 1 msk olivolja
- 1 skivad avokado
- 4 rädisor i tunna skivor
- 1/2 dl rostade mandlar
- 1 msk friterad lök
- 1 näve grovkrossade grissini, krutonger eller liknande
- 1 dl hyvlad parmesan
- Flingsalt och nymalen svartpeppar
Chilidressing:
- 1 dl crème fraiche
- 1/2 msk harissa
- 1/2 msk pressad citron
- 1/2 tsk honung
- Sardellpasta
- Salt & peppar
Gör så här:
- Rör ihop alla ingredienserna till dressingen i en skål och smaka av med salt och peppar.
- Stek kålmixen krispig i olivolja och krydda med salt och peppar.
- Fördela kålmixen på två tallrikar och toppa med avokado, rädisor, mandlar, friterad lök, krutonger och hyvlad parmesan. Krydda med flingsalt och nymalen svartpeppar. Ringla över chilidressingen.
Mer matsug? Inspireras av matkreatören Sofia Von Porat.
förgående artikel
Vardagslyx
nästa artikel