Sara Valfridsson
Yoga World

Vi håller på med ett reportage om barnyoga, så imorgon ska vi förbi Move It och fota lite, men tills dess bjuder Ola Karlsson på en barnyogasaga. Inspirationen är hämtad från yogaläraren, författaren och textildesignern Isse Magnusson, som du också kommer att få möta i reportaget:

Det var en gång ett berg. Inte vilket berg som helst utan världens högsta berg (bergsposition). Och inte bara världens högsta berg, utan en vulkan och det bästa han visste var att andas så att det kom rök ur munnen. Han tyckte om att ta sina långa armar och lägga sina händer mot magen och känna hur han andades. Hans högsta önskan var att en dag kunna spruta lava, något han aldrig lyckats med tidigare.

En dag när han andades riktigt djupt märkte han hur det började mullra i magen. Och helt plötsligt kände han hur det började komma upp lava som rann nerför bergets sidor (framåtfällning). Berget blev så glad och så trött att han var tvungen att sätta sig ner med benen rakt ut och pusta ut (vinkel/pizza). Då kom det plötsligt en fjäril (fjärilen) och satte sig på berget.

– Vad gör du? frågade fjärilen.

– Jag andades så duktigt att det kom lava ur min mun, sa berget. Jag blev trött och satte mig och nu är jag hungrig. Jag måste nog göra mig en macka. Vill du ha?

– Ja! sa fjärilen. Jag kan baka brödet om du vill (halv fjäril/mala säd).

Och fjärilen bakade och bakade.

– Nu är det klart, nu får du välja pålägg, sa fjärilen.

Berget ställde sig upp (bordet) och började plocka åt sig av alla godsakerna (framåtfällning/Dagobertmacka).

När berget och fjärilen ätit klart ställde de sig upp. 

– Det var gott, sa dom. Men det börjar bli lite kallt. Jag tror vi får hugga lite ved (huksittande/hugga ved).

Och så började dom hugga ved för att göra upp en eld. Då kom det förbi en katt som hette Jackson. Och en ko som hette Rosa. En katt. Och en ko. En katt och en ko.

– Vad varmt och skönt ni har det. Och mackor har ni också, det vill vi med ha! sa katten och kon.

– Varsågoda, sa berget och katten och kon sträckte sig efter en macka (framåtfällning).

Och dom åt och åt. Efter maten ställde sig katten på alla fyra. Sedan reste han på bakbenen (hunden).

– Jag blev så mätt att jag måste sträcka ut lite.

Så tittade han på de andra och sa:

– Jag åt flest mackor så jag vann! Och så sträckte han på sig som en segrare (segraren).

– Nej, det gjorde jag, skrek dom andra och gjorde samma sak. 

Plötsligt började det blåsa jättemycket i träden (trädet). Det vajade och vajade i vinden (vajande palmen). Plötsligt såg de en drake flyga förbi (draken). Berget blev så uppspelt att han började andas djupare och djupare. Och plötsligt sprutade det ut en massa lava ur vulkanen (vulkanen). Det pågick en lång stund och fjärilen, katten och kon blev så rädda att de kröp ihop (barnet).

När berget hade slutat spruta lava var han helt slut, så han var tvungen att lägga sig. Men han var också glad och kunde inte låta bli att sprattla lite med benen i luften (happy baby). 

– Jag kan spruta lava, jag kan spruta lava! skrek berget.

De andra djuren började skratta. De var glada för bergets skull att de inte blivit brända av lavan så de gjorde samma sak.

– Nu tycker jag vi vilar en stund, sa berget och de andra höll med.

– Glöm inte andas, sa berget.

– Men inte så mycket så att du sprutar ut mer lava, sa fjärilen.

Och så låg dom där och andades tills de somnade (savasana).

Mer nyfiken på barnyoga? Vevve har testat, och resultatet hittar du här.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.