Sara Valfridsson
Yoga World
Out & About

Ommöblering pågår: Balansbordet ska in

Ibland går tiden galet fort – är det verkligen två veckor sedan jag lagade poké bowl och halvt skar fingret av mig?! Fullt fokus har legat på lämningen av Yoga Worlds oktobernummer, men nu har vi sett ljuset i tunneln ett tag och i skrivande stund är det i princip bara omslaget som ska få sista touchen innan tidningen går till tryck.

Vad har annars hänt sen sist då? Förra måndagen fick jag och Hanna chansen att gå och lyssna på Mårten Nylén som gästade Växjö med sin föreläsningsturné Nyckeln till resultat. Det är några städer kvar på turnéschemat, så ni som har möjlighet att gå och se honom – gör det! Jag fick med mig flera användbara verktyg till att må bättre och ta tag i saker, och jag gillade att det verkligen var konkreta tips och råd. Ibland kan jag nämligen bli så himla trött på mig själv som söker svaren på de absolut flummigaste av ställen bara för att jag tror att man då liksom kan hoppa över det tuffa jobbet. Och så är det ju inte. Bara för att jag har tränat massor i mitt liv kan jag inte leva på gamla meriter. Bara för att jag gillar nyttig mat kan jag inte äta onyttig mat i verkligheten och tro att jag ska må bra i längden. Bara för att jag vet att man inte ska stressa kan jag inte köra på i 180 varje dag och tro att allt ska lösa sig.

Nej, saker och ting måste framförallt görasdet vill säga mer praktik och mindre teori. Även om jag älskar teori. Å som jag älskar att lyssna på smarta poddar, läsa kloka böcker och se på gripande dokumentärer. Men man måste ju på något sätt omsätta det man lär sig i praktiken, och där är jag lite sämre. Mårten pratade om balansbordet där kost, träning, vila och mental balans utgör de fyra benen. “Stärk det ben som är svagast”, uppmanade han och min reaktion blev “hej tjena, HUR?” För mitt svaga ben har länge varit mental balans, och problemet där kan uttryckas med ett enda ord: STRESS. Och om jag hade vetat hur jag skulle lösa det problemet så hade ju allt varit frid och fröjd, eller hur?

Men han är klurigare än så vår käre Mårten. För det fina i kråksången är nämligen att om man stärker de andra benen så kommer ju bordet att stå stadigt ändå, och till sist kanske det där mentala balans/stressbenet kanske inte är så klent ändå. Så jag gick ifrån föreläsningen med lätta steg och ett förnyat pepp att ta bättre hand om mig själv med bra mat, regelbunden träning och framförallt VILA. Och då menar jag vila i bemärkelsen återhämtning från jobb och att ständigt vara uppkopplad. Inte den typen av vila där man kraschar i soffan och slökollar en dålig film samtidigt som kan kollar mobilen var femte minut och får dåligt samvete för att lilleman sitter med paddan. Snarare mental vila där man faktiskt GÖR något som att vara ute i naturen, spela spel eller bara hänga med roliga människor UTAN att mobilerna blir medbjudna till kalaset så att säga.

Men nu kallar Yoga World igen, vi hade visst några sidor med goda recept från Janesh Vaidyas nya bok som måste korras. Back to work – tack för att du läser!

Mårtens föreläsningsturné rullar på några veckor till – se honom om du får chansen!
Välj glädje!

 

…en hemlis! Men en ledtråd är att titta dig i spegeln…

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.