Sara Valfridsson
Yoga World
TränaYoga World Blog

Kom igång-tips

För ett tag sen så skrev jag i en ledare till Hälsa & Fitness att jag inte sprang. Jag ljög. Jag har nämligen varit ute på årets första runda, och det känns som att det kan bli fler. Det här säger jag verkligen verkligen inte för att skryta. Okej då, kanske lite. Eller kanske snarare för att bevisa för mig själv att jag faktiskt var ute och sprang istället för att komma med en miljon ursäkter och bortförklaringar.

Grejen är att det inte är särskilt jobbigt att springa. Inte själva springandet. Särskilt inte om man som jag tillåter sig att gå då och då utan att lägga någon dålig-värdering i det. Då är jag hellre ute lite längre, en timme känns bra, och ser till att det liksom blir värt det den vägen.

Det jobbiga med träning är snarare alla kringgrejer. Man måste byta om. Duscha efteråt. Tränar man på lunchen eller ska göra något efter träningen kanske man till och med måste sminka sig och fixa håret. Suck. Och så blir det träningskläder som ska tvättas. I tvätthögen som bara växer och växer. Och så har man tagit värdefull tid från familj och vänner och allt som ska fixas.

Så jag förstår det där med träningsfeminism, i bemärkelsen att fler kvinnor ska prioritera träning, även om jag nog skulle vilja utvidga det till tränings-HUMANISM, att fler MÄNNISKOR borde prioritera träning. Filosofiska funderingar å ena sidan, här kommer några konkreta tips för dig som vill komma igång med något. Det må vara löpning, träning, yoga eller egentligen vad som helst.

  1. Just do it. Det finns en väldig makt i det där att bara bestämma sig och sen låta det gå nästan per automatik.
  2. Krångla inte till det. Det behövs sällan några specialgrejer eller -kläder – anything goes.
  3. Utgå från din dagsform. Kroppen och hjärnan är smarta, de kommer att berätta för dig om det är läge att pusha eller ligga lågt.

Lycka till med vad du än vill komma igång med – kanske ses vi i löparspåret. Eller på yogamattan. Eller i crossfitboxen. Eller någon helt annanstans.

Bilden? Det är löparcoachen Line Velmar Broman som kärleksfullt pushar på oss i grekisk eftermiddagshetta. Kanske såddes ett frö där och då till att göra löpningen mindre jobbig så att jag faktiskt tog mig ut idag, trots ruskväder och eftermiddagsmörker.

2 kommentarer

  1. Du har helt rätt. Byta kläder och bli svettig och duscha tänk att att det skall ta sådan plats i beslutet att träna.

    1. Precis, det låter ju så enkelt: “20 minuter är allt du behöver!” och liknande, men då räknas ju inte de där ANDRA minuterna som går åt att byta om, duscha och fixa sig in.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.