Sara Valfridsson
Yoga World
Ät/Drick

Baka glutenfritt

Foto: Ulrika Pousette

Jag älskar när man verkligen pratar med varandra i vardagen och inte bara slänger ur sig ett ord då och då samtidigt som det mesta av ens uppmärksamhet är riktad mot en skärm. Det bästa är förstås om det kan ske spontant, men det går faktiskt att hjälpa det spontana på traven genom att testa lite olika saker som underlättar för samtal. En sak vi har börjat med hemma (jag minns inte om inspirationen kommer från Mitt yogaliv, men oavsett vilket finns det mycket bra vardagstips att hämta där) är att vi varje dag runt middagsbordet berättar vad som är det bästa respektive värsta som har hänt under dagen.

Med lite tur fortsätter diskussionerna under kvällen, och med ännu mer tur börjar även morgonen därpå med gott snack. Som i morse till exempel, när Waylon och jag var på väg till förskoleklassen och började prata om att en av hans klasskompisar inte kunde äta vetemjöl. “Hur bakar man då?” frågade han sig – tja, kanske som i boken Smilla firar glutenfritt som kommer ut imorgon.

Smilla Luuk bjuder på glutenfria favoritrecept till årets alla högtider.

Till exempel kan man testa Smillas recept på Cake pops:

Till ca 15 st behöver du:

  • 250 g glutenfria kaksmulor (mjuka kakor ger lenare cake pops medan krossade kex ger klubborna lite mer textur)
  • 100 g philadelphiaost eller annat gott mojs
  • 150 g vit eller mörk choklad
  • strössel eller kokosflingor till dekoration
  • träspett

Gör så här:

  1. Blanda kaksmulor och philadelphiaost till en smidig deg. Rulla bollar och låt stå i frysen tills de stelnat, ca 30 minuter.
  2. Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikro. Doppa ena änden av spetten i chokladen och tryck sedan ner dem i bollarna. Låt chokladen stelna. Detta gör att bollen inte åker av pinnen när man doppar den i choklad.
  3. Doppa bollarna i den smälta chokladen. Låt överflödig choklad rinna av och dekorera med strössel eller kokos.
  4. Låt chokladen stelna. Enklast är att sätta klubborna i frigolit eller oasis, då får de en slät yta.

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.