Sara Valfridsson
Yoga World
Ät/Drick

Rotfrukter rules!

Läste Sofias inlägg om hur hennes matår har sett ut, och blev pepp på att laga vegetariskt. Det kanske inte är snyggt, men fan så gott – här kommer vegorätten som är så komplett och god att även den mest linshatande köttätare går nöjd från bordet. Inspirationen kommer från Ica Kvantums tidning Månadens skörd där den går under det blygsamma namnet Rostade rotfrukter med avokado- och basilikaröra, så det får den väl heta här också.

Du behöver:
palsternacka
morot
potatis, någon liten sort
rotselleri
olja – jag använder en fantastisk ramslöksolja som följde med i Smakboxen som vi fick till redaktionen
salt och peppar
kronärtskockshjärtan
linser – jag kör färdiga på tetraförpackning
frön/nötter – här fick det bli en helt magisk mix med rödbeter som även den följde med i Smakboxen
hyvlad parmesan
avokado
vitlök
citronsaft
färsk basilika
babyspenat

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Skala palsternacka, morot och rotselleri. Skölj potatisen.
  • Skär allt i bitar, lägg på en bakpappersklädd långpanna och ringla över olja. Krydda med salt och peppar.
  • Rosta i ugnen i cirka en kvart, rör om då och då.
  • Skär kronärtskockorna i bitar. Skölj linserna och låt rinna av. Strö över kronärtskockshjärtan, linser, frön/nötter och parmesan på rotfrukterna och rosta i ungefär 10 minuter till.
  • Dela, kärna ur och gröp ur avokadorna. Mosa dem ihop med pressad vitlök – rosta den i ugnen en stund först – och citronsaft. Riv i basilika, blanda runt och smaka av med salt och peppar.
  • Strö spenaten över grönsakerna och servera med avokadoröran.
Annons
Annons

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.