Sara Valfridsson
Yoga World
Yoga

Good Vibe Tribe

Vi som håller på med yoga är inte finare än några andra. Inte bättre, inte smartare, inte snällare. MEN. Ju djupare vi har dykt i den delen av yoga som handlar om mer än att bara se härlig ut på Instagram, desto mer har vi också exponerats för det faktum att yoga kanske först och främst handlar om hur vi beter oss mot oss själva och varandra. Så i den bästa av världar ökar chansen för att den där positiva yogafilosofin letar sig in i hjärtat och faktiskt påverkar oss till att bli bättre människor, vilket på sikt även bidrar till att göra världen till en bättre plats.

MEN igen. Nu är det här ju inte riktigt så enkelt. Att vi håller på med yoga kan inte köpa oss fria från att göra vad som helst i yogans namn. Och nu tänker jag sluta med att prata yogafilosofi, för jag vet att det är flum för vissa. Istället tänker jag ta till hårdhandskarna: Var en schysst person. Punkt. I dina ord. I dina handlingar. Oavsett om du håller på med yoga eller inte (i det sistnämnda fallet kanske chansen inte är så stor att du läser det här, men men). Hur svårt kan det vara??? Bevisligen jättesvårt. Både inne i yogasalen och utanför, i resten av livet.

Genom åren (det låter som att vi har hållit på i evigheters evigheter, och det är inte riktigt sant – Yoga World lanserades 2015 och sajten smög sig så sakteliga igång i samband med det) har vi blivit ett fint gäng med bloggare här på yogaworld.se. IRL ses vi inte särskilt ofta, men digitalt är vi desto flitigare på att hålla kontakten. För ett tag sedan kom vi att snacka om det här med #metoo i yogavärlden. Göran Boll har bland annat lyft det i en krönika på temat #NOmaste och Rachel “Yogagirl” Brathen har gjort ett uppmärksammat inlägg på sin Instagram.

För självklart är ju inte yogavärlden förskonad från snuskon som beter sig illa. Utnyttjar sin position. Går över gränser. Det jag däremot tycker är för jävligt är att vi borde veta bättre. För vi får ju i oss yogafilosofin med kombuchan, och borde därför inte kunna gömma oss bakom “jag visste inte att det inte var okej med dig”, “lite skämt får du väl tåla”, “det är inte sant”, eller vad de andra #metoo-snuskisarna nu drar till med för ursäkter.

Så ur vårt interna bloggsnack föddes en idé om att skriva inlägg på temat “att tänka på vid assistering” ur en lärares synpunkt. Vevve och Karin (supertack till er för initiativet – actions speak louder than words!) var först ut med sina inlägg Assisteringens do’s & dont’s – så tar du på dina elever och #metooyoga

Även Livia hakar på med Assisteringar på yogaklasser – mina tankar som yogalärare  och Johanna med Beröringens vara eller icke varaLäs och inspireras – tillsammans kan vi göra (yoga)världen bättre!

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.