Sara Valfridsson
Yoga World
Nyfiken påYoga World Blog

Från IT till ekologiska yogakläder

Sedan 2014 driver Jonas Larsson den ekologiska webbshopen B-Light för yoga- och sportkläder, efter att ha bytt ut ett högavlönat IT-jobb mot en tillvaro bestående av näthandel, design, bomull, Indien och mycket mer. Idén föddes när Jonas, själv inbiten yogi, tröttnade på att inte hitta några vettiga yogakläder för män, eftersom de som fanns på marknaden i hans tycke antingen var för hippieaktiga eller för syntetiska. Det här gjorde mig nyfiken, så jag passade på att ställa några frågor till Jonas. Enjoy!

Hur ser din egen yogabakgrund ut, och hur yogar du helst idag?

– Året var 2010 och jag jobbade som mellanchef på ett amerikanskt IT-företag. Jag var på väg att bli utbränd på grund av hög arbetsbelastning så jag gav min chef några förslag på hur man kunde förbättra min arbetsbelastning. Jag fick nej på samtliga punkter och sade då upp mig vilket gjorde att jag fick ”semester” i två månader. Min känsla var att jag borde förändra mitt liv drastiskt. Jag mådde helt enkelt inte bra. Jag sökte reda på ett buddistiskt tempel och åkte dit på en 10-dagars silent retreat. Där kom jag också i kontakt med människor som rekommenderade yoga för hälsan och välbefinnandet. När jag kom hem till Sverige igen så provade jag och sen den dagen var jag fast. Mitt liv vände sedan dess.

Möter du några fördomar som yogande man?

– Jag hade själv fördomar när jag började. Yoga är väl bara för töntiga killar och så vidare. Jag berättade inte heller för alla att jag praktiserade yoga. Som tur är så har det helt försvunnit nu. Numera berättar jag gladeligen om allt som har med yoga att göra. Visst tycker jag att folk tittar lite snett på en när man berättar, det är såklart män som aldrig provat yoga som har fördomar. Ofta så tror de att man är homosexuell eller har en skruv lös. Det är inte alla som vågar säga något men jag har en känsla av att de tycker att man är konstig. Jag har tagit med mina närmaste killvänner på yoga så de har ändrat åsikt. Från fördom till fakta går det ganska fort när de väl har provat. Välbefinnandet efter och under yoga överväger allt.

Vad har du själv helst på dig när du yogar?

– Jag har såklart uteslutande ekologiska bomullskläder från B-LIGHT. Jag tycker helt enkelt inte att syntetiska kläder och yoga går ihop. Fördelarna med ekologisk bomull överväger nackdelarna.

Haddi eller Kam är Jonas favoriter som shorts.
Haddi eller Kam är Jonas favoriter som shorts. Foto: Urban Jörén
Mukta, Rangeen eller Dhila är favoriter på överkroppen.
Mukta, Rangeen eller Dhila är Jonas favoriter på överkroppen. Foto: Urban Jörén
Nytt för i år är att B-Light även lanserar 20 nya modeller för yogande tjejer.
Nytt för i år är att B-Light även lanserar 20 nya modeller för yogande tjejer. Foto: Urban Jörén
”Yoga betyder ’att förena’; kroppen, sinnet och det universella medvetandet så det ligger i sakens natur att kläderna bör vara ekologiska – för allas vårt bästa så att säga”, menar B-Lights grundare Jonas Larsson.
”Yoga betyder ’att förena’; kroppen, sinnet och det universella medvetandet så det ligger i sakens natur att kläderna bör vara ekologiska – för allas vårt bästa så att säga”, menar B-Lights grundare Jonas Larsson. Foto: Urban Jörén

Klart killar ska yoga! Fråga Michael James Wong, grundaren av Boys of Yoga.

13 kommentarer

  1. Underbar artikel på alla sätt!
    Intressant med storyn bakom och hur han inspirerar andra män att yoga.
    Fördelarna med ekologisk bomull överväger nackdelarna, säger han vad är det för nackdelar – dyrare? Ser ut att vara i samma prisklass eller till och med lägre än andra sport- och yogakläder så jag ska testa 🙂

    1. Hej Elina.
      Tack för din kommentar.
      Det några kan se som en nackdel med bomull är att det andas inte lika bra som syntetiska funktionsplagg när man blir svettig. Jag bryr mig inte om detta själv dock.
      Du är varmt välkommen! 🙂

      /Jonas

  2. Jag har lite av varje hemma t-shirts, ziptröja, joggingbrallor och shorts. Mest använder jag joggingbrallorna och linnena, min son använder också kläderna, vi turas om kan man säga. Känns skönt att kunna klä en ungdom i giftfria kläder till ett vettigt pris.

  3. Jag har Dougna byxan och t-shirt super sköna och följsamma att yoga i. Skulle gärna ha kläderna på mig hela dagarna. Kan varmt rekommendera dessa kläder?

  4. Dougna byxan är min favorit. Har även sängkläderna sover grymt skönt i dem.
    Rekommenderar verkligen detta märke. Har blivit besatt ???

  5. Har provat en del av Jonas kläder, och kan bara säga att de är fantastiska. Mjuka material som är som en andra hud och känns riktigt genuint.

    Ett medvetet val för mig (vill inte klä mig i plast…) och vår miljö.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.