Jag älskar doften och smaken av rotfrukter och rosmarin! Vi pratade om det igår att ett liv av skolbespisningar och hemkunskap nästan lyckades förstöra kärleken till rotfrukter med hjälp av hemskheter som grönsakssoppa, rotmos och riven råkost, när allt man i själva verket behövde göra var att skicka in godsakerna i ugnen och rosta dem…
Så här på hösten är det extra gott med rotfruktschips. Jag gillar rödbetor och sötpotatis, som jag skivar tunt och lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Blanda runt med hackad vitlök, rosmarin, flingsalt och lite olivolja. In i ugnen på 225 grader i cirka 30 minuter, klart!
Vi toppar gärna rotfruktschipsen med italienska varma mackor:
4 skivor surdegsbröd
Olivolja
8-12 skivor lufttorkad skinka (eller rökt tofu)
2 tomater, i skivor
1-2 mozzarellabollar, i skivor
Färsk basilika
Ringla olivolja på brödet. Lägg på skinka/tofu, tomat, basilika och överst mozzarella. Gratinera i ugn 6-7 minuter tills mackorna fått fin färg.