Sara Valfridsson
Yoga World
YogaYoga World Blog

“När yogan tillåts bli kreativ och utforskande förvandlas den till konst”

Alexandra Kambler Foto: Ingemar Gardell/Gardell Foto
Alexandra Kambler Foto: Ingemar Gardell/Gardell Foto

Fick ett mail från Alexandra Kambler, som är en av lärarna på YogaAnytime som vi skriver om i senaste numret av Yoga World, där hon berättade om sitt yogaliv. Jag blev nyfiken och passade på att ställa lite fler frågor till Alexandra, och resultatet hittar du här:

Berätta mer om ditt företag Dharma livstil & yoga!

– Dharma är en ambulerande yogastudio med bas i Västerås, som “flyttar in” i olika kulturhus. Med hjälp av Dharma väver jag samman yoga, kreativitet och utforskande. Jag har alltid varit övertygad om att yoga är övning till för att se lite klarare och med andra ögon vilka vi är och vart vi står. Dharma är en källa av fantastiska möjligheter och skapande och strålar glädje och värme. Dharma är också sammanförande av olika konstformer där yogin står i centrum för upplevelsen. Vi har yogat på stora scen på Västmanlands teater, i kapellet på Västerås Slott, på vinden i musik- och kulturföreningen I Lasses Kvarter, på Västerås Konstmuseum där Dharma håller till än och sedan i höst även på Stadsbiblioteket. Alla dessa är kreativa rum som står mig väldigt nära. Dharma har även gästspelat på Fotografiska i Stockholm under en termin, en helt fantastisk upplevelse! Jag erbjuder Dharma talks, vinyasa klasser med olika fokus och restorative yoga.

Du är en av lärarna på sajten YogaAnytime.com. Vad har du för tips till den som vill få ut mesta möjliga av sitt onlineyogautövande?

– Rent praktiskt, se till att ha allt du behöver på plats, till exempel yogablock, filtar och så vidare. Stäng av mobilen och se till att få vara ostörd. Yoga Anytime ger verkligen känslan av ett personligt möte, tillåt dig att ge dig hän åt din utövning. Välj klasser som passar dig och dina behov. Ta dig lite tid att lära känna lärarna och vad de vill förmedla. Du kommer att få dina favoriter som tilltalar dig och möter just dig där du är nu. På Yoga Anytime finns möjligheten att återkoppla till läraren. Gör gärna det om du har funderingar och frågor för att få ut det mesta möjliga av klassen. Och så tycker ju alla att det är roligt med positiv feedback : ) Men kom också ihåg att olineklasser inte ersätter en lärare live vid din sida. Ibland behöver man det extra stödet och personliga tillämpningar som kan vara svåra att få till eller komma på på egen hand. En kombination av lärarledda klasser med en “levande” lärare i rummet och hemmayoga är det bästa.
Du tar även fram yogabilder i samarbete med en fotograf?
– Jag har ynnesten att ha en alldeles “egen” fotograf: Ingemar Gardell/Gardell Foto som jag av en händelse kom i kontakt med för dokumentering av World Yoga Day 2014. Vi träffades flera gånger efteråt och samtalade om konst, livet och perspektiv och bestämde oss för att skapa konst med kameran och rörelse. Det blev en serie med yogainspirerade foton i olika miljöer. Bilder som berättar historier och frammanar känslor och reflektion hos betraktaren. De är djupa, vackra, sensuella och lekfulla. Nyligen hade vi en utställning på Västerås Konstmuseum. Utställningen var i tre delar, Divine Play, The Pilgrim Soul, Awakening. Vi klurar redan på kommande projekt! När yogan tillåts bli kreativ och utforskande blir det konst.
Alexandra1505-web-34
Bild ur serien Awakening. Foto: Ingemar Gardell/Gardell Foto
alexandra-1503-web-45
Bild ur serien Pilgrim Soul. Foto: Ingemar Gardell/Gardell Foto
Foto: Ingemar Gardell/Gardell Foto
Bild ur serien Divine Play. Foto: Ingemar Gardell/Gardell Foto
Annons
Annons

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.