Sara Valfridsson
Yoga World
Ät/DrickYoga World Blog

Mat ska byggas utav kärlek

Linnéa in action
Linnéa in action.

Men hur går det ihop med en stressig vardag? Och om man dessutom ska fota maten, samtidigt som en hungrig familj står och väntar? Jag tog hjälp av Linnéa Seidel, som driver matbloggen Linnéas Skafferi:

Du som är matbloggare, hur gör du för att få till snygga bilder?

– Jag fotar alltid min mat i dagsljus. Jag använder enkel rekvisita, loppisfyndade bestick, färgglada handdukar och så vidare för att få till känslan av en lite mer arbetad bild. Sen är ju faktiskt redigering av bilden väldigt viktig. Jag har ett par, tre ställen hemma jag vet att ljuset ofta är bra på och där jag har fina bakgrunder att plåta mot, vilket gör att jag inte behöver lägga tid på att leta efter bra ljus varje gång.

Vad gör du om en eller flera hungriga familjemedlemmar otåligt står och väntar och du bara måste få till bra bilder till ett blogginlägg?

 – Haha, med en alltid hungrig 1-åring här hemma händer det väl ungefär varje gång att det är någon som är lite arg över att maten måste fotograferas innan han får äta. Men det gör att man måste lära sig att arbeta fort och inte stå och fundera så länge. 4-åringen jag har brukar jag försöka involvera i fotograferandet. “Håll i det här, strö lite persilja här.” Det tycker han är kul!

Lagar du mat till bloggen för sig och till familjen för sig?

– All mat som läggs upp på bloggen är sådant vi äter här hemma, oftast till middag.

Hur kom jag nu in på detta? Jo, vi skulle styra upp middag i ett kök som håller på att rasa samman och samtidigt få till en bloggvärdig bild – smått kaosartat med andra ord…

Anyway, här har vi Kycklingsallad med tonfisksås, hämtat ur den eminenta boken Matiga sallader av Caroline Hofberg:
4 portioner
150 g haricots verts (vi tog bönor från mammas trädgård)
1 burk stora vita bönor
1 grillad kyckling
1/2 gurka
250 g cocktailtomater
3 msk olivolja
2 msk pressad citron
flingsalt
nymald peppar
1 huvud romansallad
4 hårdkokta ägg
2 salladslökar
1 dl svarta oliver (i det här fallet ett fynd från Mallorca)

Dressing
1 burk tonfisk i vatten (hade bara i olja hemma, men det gick bra ändå)
2 msk kapris (vi strödde över cocktailkapris över själva salladen istället)
3 msk majonnäs (hade bara dillmajonnäs hemma, funkade fint)
2 msk pressad citron
3/4 dl gräddfil
flingsalt
nymald peppar

1. Koka haricots vertsen i lättsaltat vatten. Låt kallna. Skölj de vita bönorna och låt rinna av.
2. Dela kycklingen i mindre bitar. Skär gurkan i bitar och dela tomaterna.
3. Blanda bönor, kyckling, gurka, tomater, olivolja och citronsaft. Krydda med salt och peppar.
4. Lägg grönsalladen på ett fat. Fördela kycklingsalladen över. Toppa med klyftade ägg, strimlad salladslök och oliver. Servera med dressingen.
5. Dressingen: Låt tonfisken rinna av. Mixa ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Kycklingsallad med tonfisksås.
Kycklingsallad med tonfisksås.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.